deutsche flaggeengl zaszlohu zaszlo

Újabb népi feredővel gazdagodott Székelyföld. Az Úz-folyó felső folyása mentén fekvő Csinódon, az Aklos-patak bal partján egy kevesek által ismert kénes gyógyforrás tör felszínre. Ennek vizét Bara Gergely vállalkozó egy fenyőkkel körülölelt tisztásra vezette és egy tájba illő, szabadtéri fürdőt létesített. Egy több hektós cserefa hordó kettévágásával két kádat alakított ki, melyek földbe ásott és egy csővel összekötött. A felsőben egy fafűtésű kályhával melegíti fel a vizet, melyből a meleg víz folyik át az alsó kádba.

 

Ebben egyszerre 6-8 személy üldögélhet a víz alatti fapadokon. A kénes víz fürdő formájában alkalmas arra, a szervezet kénhiányát pótolja, s leginkább a reumás betegségek meg egyes bőrbetegségek kezeléséban van nagy jelentősége. Ennek a forrásnak a vizét a fürdőépítő nagyapja szekérrel hordta haza és meleg fürdővel orvosolta reumás panaszait. Mostantól sokak számára elérhetővé válik ez hatékony népi gyógymód, amit a helyszínen ki lehet egészíteni kék agyag pakolással. Utóbbi szintén alkalmas a reuma meg az övsömör kezelésére. Az új feredő június 5-én megnyitotta kapuját, de a kiépítése még nem ért véget. Alapítója gyerekek részére édes vizű medence és vízicsúszda létrehozását tervezi.  


Sepsiszéki Nagy Balázs


A ként kén-hidrogén, karbonil-szulfid (COS), ritkán nátrium-szulfid, kalcium-szulfid alakjában tartalmazzák. Ezek fürdő formájában is alkalmasak arra, hogy a szervezet kénhiányát pótolják, a kénes fürdő erélyes hatású, leginkább a reumás betegségek, egyes bőrbetegségek kezelésében van nagy jelentősége.

Ökumenikus kápolna
a gyarapodó magyarságért

Gyumolcsolto Boldogasszony okumenikus kapolna

Mozgalom nemzetünk megmaradásáért!

gyarapodo magyarsag

© uzvolgye.hu - 2021

Webdesign: Digital Studio