deutsche flaggeengl zaszlohu zaszlo

Csíkszentmártontól 13 km-re, az Úzvölgye felé vezető, felújítás és aszfaltozás allatt lévő erdőkitermelő út mentén fekszik Csinód és tőle északra Egerszék. Közigazgatásilag mindkét szórványtelepülés Csíkszentgyörgy községhez tartozik.

 

Csinód sok esetben egymástól 150-200 m-re épült házai a sebes folyású Úz folyó és a belé siető patakok völgyeiben húzódnak meg. Népesebb patakvölgyei a következők: Őrház-patak, Katirésze-patak és Aklosbérc-patak. Ide tartozik a falumagtól délkeletre fekvő Lesőd is.

 

Az Egerszék- és a Csinód-patakok völgyeiben meghúzódó szomszédos település Alsóegerszékre és a Farkasok által lakott Felsőegerszékre tagolódik. A római katolikus vallású lakosság száma meghaladja a háromszázat.

uz volgye tortenelemAz Úz-völgye neve az itt élt ősi úz népcsoport emlékét őrzi. Hasonló helynevek még Háromszéken Uzon és Uzonkafürdő. Más magyar neve: Kistölgyesi-szoros (megkülönböztetve a gyergyói nagytölgyesi vámtól); Alcsíki Tölgyes-átjáró; Űz völgye; Kőkert-szoros: ezt a nevet a határvámról kapta, itt volt a „harmincad és a commando", valamint a kőkerti vám is. Román neve és más névalakok: Pasul Uzului, Strâmtoarea Uzului.

Ökumenikus kápolna
a gyarapodó magyarságért

Gyumolcsolto Boldogasszony okumenikus kapolna

Mozgalom nemzetünk megmaradásáért!

gyarapodo magyarsag

© uzvolgye.hu - 2021

Webdesign: Digital Studio